Zakaj se je izjemno priporočljivo učiti
AEQ vaje® po operacijah?

 

 

Operacije so odlična priložnost za reševanja stanj, ki so predvsem urgentne narave in pa tudi drugih bolj zakompliciranih stvari kot na primer carski rez, operacije srca, slepiča ipd. Sama operacija največkrat reši sam problem, toda na telesu pusti posledice.

Ko je oseba pod narkozo, ni več pri zavesti, podobno kot pri spanju, le da je globlja in se ne moremo kar zbuditi iz nje. Pod anestezijo izgubimo čutenje in tako lahko opravimo poseg brez zavedanja in čutenja na zavestni ravni. Kljub temu, da oseba pod narkozo zavestno ne čuti posega in tudi ni pri zavesti, vseeno deluje 99% vse ostalih življenjskih funkcij, ki so avtomatski in izhajajo iz podzavestnega dela možganov.

Čeprav je namen operacije rešiti problem in je pozitiven, telo na celični ravni razume rez skalpela kot grožnjo. Ker v narkozi še vedno vsi defenzivni refleksi delujejo normalno, se mišice, ko jih prerežejo skrčijo zaradi travme, ki jo rez skalpela povzroči. Kot bi prerezali gumico, mišica izgubi svojo prožnost in tudi v možganih se znatno zmanjša čutenje, zavedanje in nadzor tega dela telesa.

Problem se nadaljuje tudi po uspešno opravljeni operaciji, saj je mišični sistem v delu telesa, kjer je bila operacija opravljena zakrčena tudi zato, da se področje čim manj prestavlja in se rana čim bolj učinkovito zaceli. Defenzivni refleks zakrčenja mišic, da zavaruje notranje organe pred večjimi težavami in predhodna travma reza skalpela v nekaj tednih povzročita, da je npr. trebuh nosečnice, ki je rodila s carskim rezom ali pa prsni koš uspešno prestale operacije na srcu, kronično zakrčen še desetletja po tem dogodku.

Kronično zakrčene mišice na dolgi rok, povzročijo slabši pretok energije in krvi, ki lahko povzroči nadaljnje težave  v sistemu. Tako lahko kronično zakrčen trebuh in prsni koš privedeta do zmanjšanja globine vdiha, kar posledično privede do hitrejšega dihanja. Hitro plitvo dihanje pomeni, da ima oseba podzavestno vklopljen simpatični način delovanja avtonomnega živčnega sistema, kar dodatno sproža hormon stresa in adrenalina v telo. Bitje srca se pospeši, pritisk v telesu naraste. Oseba postane nemirna, vzdražljiva, jezna a ne ve zakaj, saj zavestno nima nobenih težav. Simpatični način delovanja živčnega sistema povzroča konstantno napetost v telesu in povečan pritisk. Mišice so 20%,30% kronično napete 24 ur v dnevu. Ker so mišice neprestano napete, se energija neprestano proizvaja tudi, ko oseba počiva. Postane energetsko zelo neučinkovita in za delovanje začne črpati energijo iz rezerv, ki je shranjena za delovanje imunskega sistema in notranjih organov. Na dolgi rok se lahko pojavijo težave z organi, aritmijo, nespečnostjo, boleznimi.

Z učenjem AEQ metode® in AEQ vaj®, lahko kronično zakrčene mišice, skozi spreminjanje gibalnih vzorcev v  možganih, naučite sprostiti in jim pokažete, da travmatičnega dogodka več ni, ter da ni več razloga da delujejo defenzivno. Tako se bo kronično zakrčen del telesa sprostil, gibanje in nadzor telesa bo lažji in boljši. Ker je gibanje življenje, pa bo z večanjem kompleksnosti gibanja oseba izboljšala celotno počutje. Lažje bo vzdrževala umirjeno, globoko dihanje s trebušno prepono, kar bo blagodejno vplivalo na celoten sistem. Neučinkovita, neprestana poraba energije se bo odpravila, tako telo ne bo več za delovanje črpalo energije iz zalog in imunski sistem bo močnejši, celoten sistem pa postane bolj pretočen in priskrbljen z energijo.