Pomembnost kisika in oglikovega dioksida pri dihanju

Naš sistem potrebuje kisik za preživetje… izjemno pomemben pa je tudi ogljikov dioksid!

Optimalno razmerje O2 in CO2 v našem sistemu bi morala biti 95% – 5%. Hkrati je optimalna količina vdihanega zraka 3-5L na minuto, toda povprečni prebivalec modernega sveta diha 18L na minuto.

Ko ljudje hiperventilirajo (hitro, plitko dihanje na usta) vdihajo velike količine kisika, ob tem pa tudi izdihnejo prevelike količine oglijkovega dioksida. Imajo občutek, kot da bi se utapljali od žeje sredi polnega jezera.

Kisik je izjemno pomemben plin v našem sistemu, saj bi brez njega preživeli samo 3 min. Toda če imamo porušeno ravnovesje med O2 in CO2, imamo tudi problem, le da so posledice vidne po več letih in še to posredno.

Pri nepravilnem dihanju je problem saj vdihamo več zraka kot je potrebno, hkrati pa izdehnemo nujno potreben CO2. CO2 je v našem sistem ključen za to, da hemoglobin lahko veže kisik iz krvi v celice in mišice. Če imamo premalo CO2 v sistemu, se kisik nahaja samo v krvi, med tem ko ga dejansko celice ne dobijo dovolj. Manj ko imajo celice kisika v sebi, manj energije proizvajajo, kar znatno vpliva na našo počutje, kvaliteto delovanja imunskega sistema, kvaliteto delovanja notranjih organov in posledično tudi življenja.

Takšno neučinkovito dihanje v nekaj letih privede do glavobolov, bolečin v križu, vratu, ramenih, izčrpanosti, nespečnosti, apnejo, astme, alergije, povišan krvni pritisk in povišano bitje srca, srcno – žilne bolezni, anksioznosti.

Lastnosti nepravilnega in neučinkovitega dihanja so:

– Dihanje skozi usta, tudi ko ni realnega razloga za to (nizek napor)

– Hitro plitko dihanje

– Pri vdihu se trebušna votlina ne razširi v okolico, ampak se potegne v telo

– Pri vdihu se ramena privzdignejo v zrak, pri izdihu se spustijo nazaj

– Pri vdihu se spodnji del prsnega koša ne širi v okolico

– Zadrževanje vdiha ali izdiha

– Smrčanje, spalna apnea, slab zadah, težave z zobmi, aritmija

– Zakrčenost mišic trebuha, hrbta, vratu, prsnega koša