Senzorno - motorna amnezija (SMA)

Naš sistem deluje na podlagi senzorno – motorne zanke. Senzorični podatki gredo iz membrane (mišice + koža + podkožna maščoba) po centralnem živčenm sistemu proti možganom in zaznavajo kaj se dogaja v naši okolici ali znotraj nas. Motorični podatki pa gredo iz možganov v membrano kot odgovor na to kako bomo na posamične senzorične podatke odreagirali (dejanje, misel, govor).

Problem nastane, ko začnemo blokirat senzorne ali motorne podatke in te blokade postanejo kronične, podzavestne in avtomatkse, tudi še desetletja.

Urejen sistem bi moral delovati tako: imamo realen cilj ali problem, ki ga je potrebno urediti. Za to je potrebno uložiti čas, energijo in pozornost in delati akcije (dejanja, komunikacija) v pravo smer. Akcija je izvedena s krajšanjem in daljšanjem mišic, posledica tega je proizvodnja energije in če je smo vse relativno pravilno storili je rezultat rešen problem ali dosežen cilj.

Včasih pa kakšnega problema ne znamo, ne zmoremo, nimamo časa ali se ne upamo urediti (največkrat v otroštvu ko smo odvisni od okolice). Takrat zakrčimo mišice, da ne naredimo akcije v smeri urejanja problema/doseganja cilja. Z zakrčenjem mišic blokiramo akcije in tudi zaznavanje problema pošiljamo v podzavest.

Na primer: Bolečina v križu je telesno sporočilo, da ima oseba preveč zakrčene mišice v hrbtu zaradi preveč stresa, hitrega življenja in prevelikega trošenja lastne energije. Kdor ne bo upošteval tega signala in ga bo ignriral, ter trmasto vstrajal pri istem načinu življenja brez, da bi napetost hrbta sprostil in zmanjšal bremena, bo tvegal operacijo hrbtenice v prihodnosti. Da taka oseba zmanjša bolečino na kratek rok in nadaljuje z svojim načinom življenja to naredi z zakrčenostjo mišic da zmanjša čutenje signalov iz telesa, ter jih “pospravi pod predpražnik”.

 

amnezija

Z zakrčenostjo mišic je zmanjšal čutenje, ignoriral signale iz telesa in blokiral akcije v smeri urejanja tega problema. Če bi spremenil hitrost življenja in bremena takoj bi sporočilo iz hrbta izginilo. Ker jo je ignoriral in še dodatno povečal napetost mišic je ustvaril s tem pogoje za SMA in kronično mišično napetost, ki ga bo spremljala dokler se ne bo naučil sprostiti mišice in povrniti zavestni nadzor nad njimi. To ga lahko spremlja tudi celo življenje.

Ko ima oseba SMA to pomeni, da ima mišični tonus povečan 24/7 neprestano, kar pomeni da se mu energija neprestano proizvaja oz. jo porizvede veliko več kot jo realno porabi čez dan. Kratkoročno telo ta višek energije iz telesa “čisti” skozi vnetja in bolečino.

Oseba s SMA ima slab spanec, ker so mišice napete podzavestno tudi, ko spi. Zaradi slabega počitka in regeneracije se telo ne more povrniti 100% energijo za nov dan. Zaradi utrujenosti začne energijo porabljati iz rezerv, ki je namenjena delovanju organov in imunskegmu sistemu.

Po 30-40 letu zaradi pomanjkanja življenjske energije organi začnejo slabše delovati. Nastanejo težave z želodcem, prebavo, povišanim pritiskom, krvno žilnimi boleznimi, poškodbami in obrabami. Zaradi oslabljenje imunskega sistema imajo tudi povečano možnost kroničnih bolezni.

Neravnovesje v telesu se z leti vedno veča prav zaradi vedno večjega SMA in ne zaradi starosti. Redno delam s strankami 70 let +, ki v nekaj mesecih zmanjšajo mišični tonus iz preteklosti, odvržejo stara bremena in si povrnejo enegijo, mehkobo giba, odpravijo bolečine in izboljšajo bolezenska stanja.

Glavni namen AEQ metode je odprava SMA in povračanje nadzora nad mišicami, povezovanjem uma in telesa, večanjem čutenja in večanjem učinkovitosti delovanja.

Ko uredite SMA, uravnovestite porabo življnjske energije, izboljšate počitek, pridobite na vitalnosti, lahkotnosti, ter odpravite negativne podzavestne vzorce iz preteklosti. S tem odpravite glavni vzrok bolečin in bolezni.