Travma refleks

Ta refleks nastane zaradi nesreče ali poškodbe, lahko pa tudi odgovor telesa na prežečo nevarnost.
Velikokrat se pojavi kot posledica nesimetričnih obremenitev (natakarji) ali specifičnih adaptacij pri delu ali športu.

Pri zlomu noge se na primer mišice na nasprotni strani trupa napnejo, da bi prevzele obremenitve namesto poškodovane noge. To se zgodi refleksno in trenutno. A še preden se noga pozdravi n gibanje normalizira,
ta sprememba postane trajna ter preprečuje enakomerno obremenitev nog.

Nagnjenost glave ali telesa na stran, različna višina ramen, različno razprte oči, šepanje ali neenakomerna dolžina koraka ter amplitude gibov rok pri hoji so prepoznavni znaki refleksa travme.
Običajno si je človek, ki ga bremeni refleks travme, poškodoval roko ali nogo ali pa prejel močan udarec v bočno stran trupa. Zato se lažje obrne v eno stran kot v drugo, ko hodi, njegova stopala oddajajo različen zvok.
Pri močnejši aktivaciji tega refleksa se oseba z obrazom preneha obračati k sogovorniku.

Refleks travme je vedno posledica izogibanja bolečini. Ko nas nekje boli, se hočemo pred bolečino zaščititi, zato spremenimo držo in gibanje. Naredimo vse, kar lahko, da ne bi bolelo. To povzroči spremembe v telesu, ki je celosten sistem. Ravnotežje je še posebej pomembna lastnost pri bitju, kot je človek, ki je po naravi pokončen.
Ko pa se zaradi refleksa travme naše telo začne nagibati, to vpliva na tiste telesne strukture, ki so se razvile skozi evolucijo, da bi telesu omogočale pokončnost. To povzroča nagnjenost trupa, rotacijo medenice, ramen, hrbta in vratu.
Sčasoma se razvijejo resnejše težave kot so, prizadeta noga se skrajša, šepanje, artritis, bolečine v stopalih, omejena rotacija v kolkih, skolioza, obrabe, kronična utrujenost…

Naraven odziv telesa na poškodbe, zlome, rane je, da dele telesa naredi trde, da se čim manj premika in čim prej zaceli.
Ker večino pozornosti usmerjamo izven sebe, ne čutimo spremembe in ker je ta sprememba počasna in postopna, se na njo navadimo. Telo se zaceli, vendar čutimo da je gibljivost manjša, da nekaj zateguje in šteka oziroma, da ni vse tako kot je bilo prej. Deli telesa, ki so bili pod vplivom travma refleksa postanejo podzavestno zakrčeni.

Podzavestno zakrčenost se, da spremeniti le z zavestnim učenjem, kar vam AEQ metoda® omogoča.
Z učenjem AEQ metode® si lahko povrnete ravnovesje v telesu, poravnate ramena, medenico in noge, odpravite skoliozo, zmanjšate utrujenost in izboljšate učinkovitost delovanja, ter izboljšate gibljivost in mehkobo po poškodbah in operacijah.

Povzeto po Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stopje