AEQ metoda - več kot le vaje 2. del

V prvem delu tega članka sem predstavil AEQ vaje® kot učni proces s katerim se učimo sprostiti podzavestno napete mišice. Podzavestno napete mišice so nastale zaradi čustvenih travm, stresa, hitenja, prisilne in asimetrične drže pri delu ali športu, poškodb ali operacij. Če ne dajemo pozornosti v sebe in ne razmišljamo kaj mislimo, govorimo
in kako se gibamo, delujemo podzavestno in robotsko. 
Poleg tega se človek, če je z umom premalo v sedanjosti in preveč v prihodnosti ali preteklosti,  navadi in priuči načine razmišljanja, govora in gibanja iz okolice ne glede na to ali je to dobro za njega ali mu škodi in je negativno. Primer je prikazan v prvem delu članka z mamino poškodbo noge v mladostii n povečane možnosti njene hčerke za skoliozo 20 ali 30 let kasneje (povezava do 1. dela članka).

AEQ vaje®  so lahkotne prijetne, ker vam paše, vaši možgani to sprejmejo, k vajam pristopate z veseljem in radostjo. 
Če zopet primerjam z treningom, kjer se ljudje ženejo v preveč in gredo v bolečino, neprijetne občutke možgani zablokirajo, zato imate odpor do takšnih vaj in rabite veliko več truda ne samo za trening, ampak tudi, da se spravite delat trening.

Bolečina nas opozarja na pomanjkanje časa, pozornosti in energije. Če želimo, da bolečina izgine je recept za to, da vlagamo čas, pozitivno pozornost in energijo v dele, ki nas bolijo, enako velja za v sakodnevne nevšečnosti. Z AEQ vajami® vlagate glavne tri sestavine za odpravo bolečin v sebe, zato si je za učinkovito izvedbo AEQ vaje pomembno vzeti čas, biti skoncentriran in pozoren, ter imeti dovolj energije za zavestno učenje vklapljanja in izklapljanja mišic. 
Če ste utrujeni, nimate koncentracije ali nimate časa AEQ vaje ne bodo mele učinka, zato je bolje, da izvedbo prestavite na trenutek, ko bodo vse tri sestavine prisotne. V nadaljevanju vam predstavim kako je, ko izvajate AEQ vajo®.

Vaje se izvajajo v ležečem položaju, v miru, brez glasbe ali drugih motečih dejavnikov z namenom, da se odstrani čim več dejavnikov ki bi zmanjševali koncentracijo in usmerjanje pozornosti v gib. Ko se uležemo na tla, se umirimo in usmerimo pozornost v to kako se počutimo v danem trenutku in »skeniramo« občutke. Kakšen je stik telesa s podlago? Kje čutimo napetost v telesu? Ali je kakšen del telesa, ki pozitivno ali negativno odstopa od preostalega dela telesa? 
Ali je kakšen del telesa, ki ga čutim bolj ali manj kot preostali?

Po začetnem pregledu stanja začnemo z izvedbo AEQ gibov. Najprej zavestno in pozorno skrajšamo oziroma vklopimo mišico. Na primer: za dvig ramen od tal je potrebno skrajšati prsni mišici. Pri AEQ vajah® ni pomembno kako visoko dvignemo ramo od tal, ampak da je gib prijeten, lahkoten, brez občutka truda, neprijetnih občutkov, raztega in bolečine. Ko je gib prijeten, ga z veseljem izvajamo in vlagamo sestavine za odpravo bolečine.

Naslednji korak je zavestni izklop oziroma sprostitev mišic, ki smo jih predhodno vklopili. Več pozornosti je potrebno vložit v mišico, ko jo sproščamo, saj vsi znamo krajšati mišice, zgubimo pa sposobnost sproščanja mišice, zaradi čustev, stresa, poškodb, operacij. Na ta način se učimo razliko med vklopljeno in izklopljeno mišico, ter večamo kontrolo nad telesom, kar nam omogoča prilagodljivost uporabe telesa v posameznih gibih. Na primer: za dvig stvari in predmetov od tal je primarno potrebno vklopiti le mišice hrbta in zadnjega dela telesa od glave do pete, med tem ko so ostale mišice le opora in so napete le kakšnih 10 ali 20 odstotkov. Da lahko izbiramo in učinkovito opravljamo delo, je potrebno dovolj dobro čutenje in nadzor nad svojim telesom.

AEQ Vaje® je potrebno izvajati s podobnim občutkom, kot da želite spraviti sukanec čez luknjo šivanke, ali pa s slabšo roko režete papir s škarjami: počasi, pozorno, natančno. Po treh ali štirih ponovitvah giba, se zopet umirimo na tleh in ponovno »preskiniramo« svoje občutke in primerjamo z občutki pred vajo kaj se je spremenilo, sprostilo, izboljšalo.