Nosečnost in AEQ metoda®

Nosečnost pred zanositvijo

Nosečnost je odvisna od stopnje zakrčenosti mišic. Podzavestni mišični tonus lahko nastane že preden ženska zanosi. To je lahko posledica stresa, potlačenih čustev (jeza, žalost, strahovi), hitenje, dolgotrajnega sedenjaBolj kot je mišični sistem napet, manj ima oseba sposobnost nadzirati svoje misli, čustva in stres. Več kot je zakrčene energije v telesu (podzavestno zakrčene mišice), manj je sistem gibljiv. 

Gibanje je oteženo, pojavljajo se bolečine, utrujenost je vedno večja, razpoloženje niha. Bolj kot je trebuh zakrčen, manjša je možnost pravilnega, umirjenega, globokega dihanja v trebuh, ki je izjemno pomemben v našem življenju, še bolj pa pride do izraza med samo nosečnostjo in porodom. Zakrčen trebuh in posledično prevelik pritisk na organe, tudi povzroča večje menstrualne krče v skrajnih primerih pa povzroča neredne menstrualne cikluse, ali celo prenehanje delovanje tega izjemno pomembnega procesa v ženskem telesu. Zakrčen trebuh v povezavi s stresom (izločanje hormona kortizol) poslabša delovanje in izločanje vseh drugih telesnih hormonov, kar lahko znatno tudi zmanjša možnost oploditve.

Toplo priporočam učenje AEQ metode® preventivno (če načrtujete otroka, vsaj 3-6 mesecev pred zanositvijo), predvsem če se prepoznate v kakšnih zgoraj naštetih situacijah. Naučite se dobiti kontrolo nad svojim telesom in v prvi meri odpravite glavni vzrok za večino bolečin in znatno izboljšate pogoje za prijetnejšo nosečnost in porod. Hkrati boste počistile svoje telo starih, škodljivi gibalnih vzorcev in blokad. Lažje se je učiti, ko ni »nuje« in znanje samo uveljavljati in ponavljati, kot se ga na novo učiti, potem, ko ga »morate«, ker vas v to prisilijo težave.

nosečnost

Nosečnost med zanositvijo in porodom

Med nosečnostjo se lahko zgodijo spremembe v telesni drži in gibanju. Z večanjem teže otroka, se težišče ženske premika naprej. Posledica je močnejša ukrivljenost spodnjega dela hrbta in nagnjenost hrbtenice naprej. Da ženska stoji pokončno, mora to težo, ki jo vleče naprej popraviti z zamikom ramen nazaj in glavo naprej. Posledično se poveča pritisk na spodnji del nog in stopal. AEQ vaje® sprostijo in spočijejo mišice hrbta in trebuha, kar pomeni da je pritisk na hrbtenico manjši, sprostijo pa se tudi mišice nog. Možnost za zatekanje nog in nastanek krčnih žil je znatno zmanjšana.
Ker je maternica po sestavi mišica, in je povezana s trebušno mišico, je pomembno da je trebušni zid in votlina sproščena in prožna. Bolj kot je trebuh sproščen, bolje kot zna nosečnica dihati v trebuh, več je prostora v maternici in otrokov razvoj je pravilnejši, hkrati pa se tudi poveča možnost, da bo otrokov položaj pri porodu pravilnejši. V nosečnosti so močneje obremenjene mišice trebuha, medeničnega dna in hrbta (Ernst, 2015).

V zadnjih mesecih lahko pride v delih telesa do izgube čutenja telesa, mišične zakrčenosti, 24 urne napetosti, ki se ne sprosti in posledičnih bolečin. Stalna napetost v predelu maternice, lahko oteži porod – ovira odpiranje v predelu materničnega vratu in manjša razlika med kontrakcijo pri popadkih in sprostitvijo med njimi. Če so mišice trebuha in materničnega vratu pretrde in je odpiranje skoraj onemogočeno.Znatno se poveča možnost za rojstvo s carskim rezom, kar je dodatna travma za telo nosečnice (telo na celični ravni ne razume, da je rez skalpela pozitiven, ampak to enači z grožnjo kot, da bi ga nekdo zapičil z nožem, kar trebuh dodatno travmatizira in zakrči).

nosečnost

Po nosečnosti

Sprememba težišča povzroči aktivacijo hrbtnih mišic. Ker to stanje traja dalj časa lahko mišice ostanejo podzavestno zakrčene in posledično aktivirane tudi, ko nosečnica stoji, leži ali celo spiTako si dejansko hrbet nikoli 100% ne spočije. To se lahko zgodi med nosečnostjo. Če mišice postanejo podzavestno napete, lahko to ostane tudi še dalj časa po nosečnosti. Po porodu je potrebno držo in gibanje telesa nazaj uravnovesiti.

Navade in vzorec drže, ki jih ženska pridobi med nosečnostjo se ohranjajo. Trebuh se sicer povrne v stanje pred rojstvom, med tem ko mišice hrbta, nazaj potisnjena ramena, pokrčena kolena in naprej nagnjena glava ostajajo.
To gibanje je energijsko neučinkovito, kar ženska občuti v povečani utrujenosti in bolečini. Neredno spanje in skrb za otroka poveča napetosti v telesu. Če želimo preprečit nastanek hernije, skolioze, išiasa je najbolje izvajati AEQ vaje®,
ki bodo pomagale ženskam po porodu izničiti gibalne vzorce, ki so jih pridobile med nosečnostjo.
Izvajanje AEQ vaj® bistveno omili in celo odpravi vrsto običajnih nosečniških težav in olajša nosečnost kakor tudi sam porod. AEQ gibi omogočajo nadzor nad mišicami hrbta in trebuha, ter ponovno naučijo, ter »resitirajo« podzavestno zakrčenost, posledično izginejo bolečine v križu, vratu, ramenih, kolkih, kolenih, gležnjih, ukvarjanje z otrokom pa je neovirano in prijetno.

Nosečnica, ki redno izvaja AEQ vaje® omogoči svojim mišicam počitek tudi med spanjem, s tem znatno zmanjša možnost za rizično nosečnost. Rizična nosečnost je največkrat posledica preutrujenih in pretrdih mišic medeničnega dna, trebuha, posledično maternice in materničnega vratu. Boljše zavedanje in nadzor nad krčenjem in sproščanjem, ki se je nosečnica uči z učenjem AEQ metode® pred in/ali med nosečnostjo, pripomoreta k lažjem in hitrejšemu porodu ter zmanjšata tveganje za komplikacije (Ernst, 2015).

Vir:

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stopnje (2015). Knjiga: Lahkotno iz kroničnih bolečin.