Bolje preprečiti, kot zdraviti

Pri delu s strankami opažam da, se ljudje vedno manj držijo reka, ki je uporabljen v naslovu tega članka. Vedno več ljudi se odloča za urejanje problema šele, ko je bolečina zelo velika ali neznosna. Bolečina je v našem telesu z namenom, da nam pomaga in javlja, da nek del v našem telesu ali življenju ni urejen oziroma ga je potrebno spremeniti ali odstraniti.

Ljudje začutijo majhno pikanje/zbadanje v hrbtu in ga ignorirajo, vzamejo tableto/ uporabijo kremo in nadaljujejo z življenjem. S tem se ne odpravi vzrok za bolečino (vzrok za bolečino v telesu so podzavestno zakrčene mišice),
ampak se občutek le potlači v podzavest in se ustvari iluzija o čutenju sebe, kako smo. Marsikdo je že doživel, da ga je nekaj bolelo s časom pa je bolečina izzvenela ali izginila sama po sebi. 

Problem na ta način ni bil rešen, oseba je le zakrčila mišice okoli problematičnega dela telesa in na ta način zmanjšala čutenje. Zavestno osebe ni več bolelo, podzavestno pa je problem še vedno prisoten. K temu dodate prerazporeditev teže telesa, da se boleč del razbremeni in kratkoročno oseba ne čuti bolečine. S časom (5,10,20 let) se zakrčenost mišičnega sistema veča, ker problem ni rešen. Poleg tega vpliv entropije s časom vsak problem naredi večji, če se vanj ne vlaga časa, energije in pozornosti (glej članek o entropiji) in kar na enkrat iz lepega bolečina pride nekajkrat močnejša in brez, da se oseba udari, jo začne zelo boleti koleno/hrbet/rama/vrat. Tako bo vsako naslednje sporočilo telesa v obliki bolečine vedno večje, da osebo na koncu že prisili v reševanje in je res ne more več ignorirati.

Zato vam svetujem, da začnete posvečati pozornost telesu in znakom iz telesa čim prej. Zakaj bi čakali, da vas nekaj začne zelo boleti, ko pa lahko to preprečite že, ko je bolečina majhna ali je sploh še ni. Senzorno motorna amnezija (SMA) je stanje pri katerem oseba izgubi nadzor nad določenim gibom. Čutenje in gibanje določenih delov telesa je omejeno. Ko je prisotna, je del telesa, ki je pod vplivom SMA podzavestno zakrčen in ga oseba ne more in ne zna več zavestno sprositi. SMA je možno odpraviti le z zavestnim napenjanjem in sproščanjem mišic, ki ga AEQ metoda®  s pomočjo AEQ vaj®  omogoča in je pri tem zelo učinkovita.

Znaki, da imate senzorno motorno amnezijo so:

– bolečine vseh stopenj (tudi zelo majhne)
– zakrčenost telesa, poslabšana gibljivost
– slaba drža oz. zamaknjenost delov telesa (zamaknjena rama, zamaknjena medenica, skolioza, kifoza, lordoza)
– utrujenost, čeprav spite dovolj ali, če se zbujate bolj utrujeni kot grete spat
– nezmožnost globokega vdiha
– slabo prenašanje stresa

Pravilo je enostavno manj kot boli, lažji je problem bolj kot boli, težji je problem. Iz tega izhaja, da manjši je problem hitreje, lažje in tudi ceneje se ga da urediti, težji kot je problem več energije, časa in denarja bo potrebno vložiti. Ne čakajte, da bo bolečina neznosna. Z učenjem AEQ metode® lahko zgoraj navedena stanja uredite že preden vas začne boleti in s tem preprečite večje težave v prihodnosti, ker prisotnost SMA in zgoraj naštete težave 
kažejo na neurejenost telesa, neurejenost in neučinkovitost pa vedno privedeta do bolečine.