vaje AEQ

AEQ metoda® – več kot le vaje 2. del

AEQ metoda - več kot le vaje 2. del

V prvem delu tega članka sem predstavil AEQ vaje® kot učni proces s katerim se učimo sprostiti podzavestno napete mišice. Podzavestno napete mišice so nastale zaradi čustvenih travm, stresa, hitenja, prisilne in asimetrične drže pri delu ali športu, poškodb ali operacij. Če ne dajemo pozornosti v sebe in ne razmišljamo kaj mislimo, govorimo
in kako se gibamo, delujemo podzavestno in robotsko. 
Poleg tega se človek, če je z umom premalo v sedanjosti in preveč v prihodnosti ali preteklosti,  navadi in priuči načine razmišljanja, govora in gibanja iz okolice ne glede na to ali je to dobro za njega ali mu škodi in je negativno. Primer je prikazan v prvem delu članka z mamino poškodbo noge v mladostii n povečane možnosti njene hčerke za skoliozo 20 ali 30 let kasneje (povezava do 1. dela članka).

AEQ vaje®  so lahkotne prijetne, ker vam paše, vaši možgani to sprejmejo, k vajam pristopate z veseljem in radostjo. 
Če zopet primerjam z treningom, kjer se ljudje ženejo v preveč in gredo v bolečino, neprijetne občutke možgani zablokirajo, zato imate odpor do takšnih vaj in rabite veliko več truda ne samo za trening, ampak tudi, da se spravite delat trening.

Bolečina nas opozarja na pomanjkanje časa, pozornosti in energije. Če želimo, da bolečina izgine je recept za to, da vlagamo čas, pozitivno pozornost in energijo v dele, ki nas bolijo, enako velja za v sakodnevne nevšečnosti. Z AEQ vajami® vlagate glavne tri sestavine za odpravo bolečin v sebe, zato si je za učinkovito izvedbo AEQ vaje pomembno vzeti čas, biti skoncentriran in pozoren, ter imeti dovolj energije za zavestno učenje vklapljanja in izklapljanja mišic. 
Če ste utrujeni, nimate koncentracije ali nimate časa AEQ vaje ne bodo mele učinka, zato je bolje, da izvedbo prestavite na trenutek, ko bodo vse tri sestavine prisotne. V nadaljevanju vam predstavim kako je, ko izvajate AEQ vajo®.

Vaje se izvajajo v ležečem položaju, v miru, brez glasbe ali drugih motečih dejavnikov z namenom, da se odstrani čim več dejavnikov ki bi zmanjševali koncentracijo in usmerjanje pozornosti v gib. Ko se uležemo na tla, se umirimo in usmerimo pozornost v to kako se počutimo v danem trenutku in »skeniramo« občutke. Kakšen je stik telesa s podlago? Kje čutimo napetost v telesu? Ali je kakšen del telesa, ki pozitivno ali negativno odstopa od preostalega dela telesa? 
Ali je kakšen del telesa, ki ga čutim bolj ali manj kot preostali?

Po začetnem pregledu stanja začnemo z izvedbo AEQ gibov. Najprej zavestno in pozorno skrajšamo oziroma vklopimo mišico. Na primer: za dvig ramen od tal je potrebno skrajšati prsni mišici. Pri AEQ vajah® ni pomembno kako visoko dvignemo ramo od tal, ampak da je gib prijeten, lahkoten, brez občutka truda, neprijetnih občutkov, raztega in bolečine. Ko je gib prijeten, ga z veseljem izvajamo in vlagamo sestavine za odpravo bolečine.

Naslednji korak je zavestni izklop oziroma sprostitev mišic, ki smo jih predhodno vklopili. Več pozornosti je potrebno vložit v mišico, ko jo sproščamo, saj vsi znamo krajšati mišice, zgubimo pa sposobnost sproščanja mišice, zaradi čustev, stresa, poškodb, operacij. Na ta način se učimo razliko med vklopljeno in izklopljeno mišico, ter večamo kontrolo nad telesom, kar nam omogoča prilagodljivost uporabe telesa v posameznih gibih. Na primer: za dvig stvari in predmetov od tal je primarno potrebno vklopiti le mišice hrbta in zadnjega dela telesa od glave do pete, med tem ko so ostale mišice le opora in so napete le kakšnih 10 ali 20 odstotkov. Da lahko izbiramo in učinkovito opravljamo delo, je potrebno dovolj dobro čutenje in nadzor nad svojim telesom.

AEQ Vaje® je potrebno izvajati s podobnim občutkom, kot da želite spraviti sukanec čez luknjo šivanke, ali pa s slabšo roko režete papir s škarjami: počasi, pozorno, natančno. Po treh ali štirih ponovitvah giba, se zopet umirimo na tleh in ponovno »preskiniramo« svoje občutke in primerjamo z občutki pred vajo kaj se je spremenilo, sprostilo, izboljšalo.

AEQ metoda® – veliko več kot le vaje 1. del

AEQ metoda® - veliko več kot le vaje 1. del

AEQ metoda® ni fitnes, kjer skozi pet, deset, dvajset ponovitev po tri do pet serij, nezavestno ponavljate in le štejete ponovitve, ter mogoče komaj čakate, da bo konec, ker je težko ali pa celo boli. Na ta način učenje ni možno.
Temu se po domače reče piflanje in vsi se dobro spomnite, ko niste v šoli marali kakšnega predmeta, zato ste se raje piflali kot učili. Piflanje pa ni absorpcija znanja, ampak le sprejem informacij in podatkov za določen čas, ki je večinoma zelo kratek.Snov se hitro pozabi in zopet drvimo po isti poti, z isto hitrostjo in ponavljamo stare napake.

AEQ metoda® je učni proces, je sprejemanje znanja, zato je razumevanje ključ, če želimo bolečino odstraniti. Namen AEQ metode® ni krepitev mišice, ker telo ne boli, ker je prešibko, ampak ker je mišični sistem pretrd, preutrujen. Zato je namen AEQ metode® ozavestiti, kje je telo napeto in se naučiti razliko med napeto in sproščeno mišico, ter stanje spremeniti na bolje.

Zakaj poudarjam besedo učenje? Gibanje je enako kot učenje tujega jezika, če ga ne uporabljamo, ga pozabimo
Ko se človek rodi je kot nepopisan papir, a hkrati tudi spužva, ki absorbira vse informacije ne glede na to ali so pozitivne ali negative. Ker otrok še nima dovolj razvitega svojega uma, da bi sam odločal kaj je dobro za njega in kaj ne, posnema in se uči od ljudi, ki mu namenjajo največ pozornosti, kar so v večini primerov starši. V skrajnih primerih tudi poznamo, ko so otroci živeli z živalmi, zaradi efekta spužve, so delovali in živeli, kot okolje v katerem so odraščali, posledično niso znali govoriti ali hoditi po dveh nogah.

Primer kako otroci posnemajo starše in se naučijo neučinkovitega gibanja: mama si je zlomila desno nogo v mladosti, ker ni posvečala pozornosti kako se giba, je po tem ko se je noga zacelila, njen travma refleks ostal še vedno »prižgan«, zato je imela preveč napete mišice med desnim kolkom in desno ramo. Posledično je telo, da bi ostalo v relativno zravnani drži, reguliralo zamaknjeno medenico z nagnjenostjo ramen. Mama naučila živeti z zamaknjeno medenico, krajšo nogo in neenako višino ramen. Ko se ji je rodila hčerka, se je seveda učila od svoje mame in posnemala njeno gibanje.  Posledično je tudi hčerka imela zamaknjeno medenico in neenakost ramen, hkrati pa se je povečala možnost nastanka skolioze.

In ker se ljudje NAUČIMO gibati, govoriti, razmišljati na določene načine in če nam nekaj ni všeč, kar počnemo, mislimo, govorimo ali delamo, je edini način, da to spremenimo ponovno UČENJE. Zato je potrebno na AEQ metodo® gledati kot na učni proces, investicijo za življenje in ne kot vaje za razgibavanje. Z učenjem AEQ metode® ne dobite rib, dobite znanje kako si sami ulovite ribe, kar vas opolnomoči in daje moč, da sami postanete sam svoj zdravnik in da je vse odvisno od vas, kako boste vlagali čas energijo in pozornost, v del telesa, ki vas boli ali težavo v vsakdanu, ki vas pesti.