Bolečine v vratu

Bolečine v vratu so posledica kronično zakrčenih mišic. Kako do njih pride?

 • Dolgotrajen fizičen ali psihičen stres
 • Preveč obremenitev, odgovornosti, pritiska
 • Napačne prisilne drže
 • Potlačena čustva iz preteklosti
 • Poškodbe, udarci in operacije
 • Nepravilno dihanje
bolečine v vratu

Kronično zakrčene mišice ne povzročajo samo bolečine v vratu, ampak vam rušijo ravnovesje v celem sistemu in kvarijo kvaliteto življenja.

Velika verjetnost je, da zaradi bolečin ne morete:

 •  izvajati športno – rekreativnih dejavnosti, ki si jih želite,
 • slabše spite in ste utrujeni,
 • imate slabšo delavno učinkovitost,
 • se ne morete igrati z otroci ali vnuki,
 • ali pa ste se sprijaznili z bolečinami in obupali nad situacijo
stres

Verjetno ste že preiskusili ostale metode, ki so vam samo lajšale simptome oz. so se ukvarjale samo s posledico. 

Mogoče so vam tudi kratkoročno pomagale, a se je v nekaj dnevih ali tednih bolečina vrnila.

Razlog zato tiči v tem, ker je problem kronične zakrčenosti mišic, da jih napete “držijo” vaši možgani, zato maserji, fizioterapevti ali drugi zunanji dejavniki, trajno tega ne morejo sprostiti.

boleč vrat

Predstavljajte si kako bi bilo, če bi lahko zopet izvajali aktivnosti, kot ste jih pred bolečinami? 

Ali pa bi dejansko uživaliv v gibanju, ki bi bilo bolj svobodno in lahkotno?

Kako bi bilo, ko bi lahko zopet imeli normalen globok spanec? 

Ali pa bi zopet sproščeno in z užitkom sedeli, ležali ali pa stali, ne da bi vas bolelo in zategovalo v hrbtu?

Dolgotrajna odprava kronične bolečine je mogoča le z prešolanjem možganov, da se naučijo delovati drugače. 

Potrebno je sprostiti zakrčenost mišic oz. spremeniti signal iz možganov v mišice, da napetosti več ne bo, zaradi tega bo tudi bolečina trajno izginila.

Samo Vi imate dostop do vaših možganov in samo Vi lahko to trajno sprememnite, zato tega ne more narediti nihče namesto vas.

Rešitev za to vam ponujam z učenjem AEQ metode, kjer se boste naučili odpraviti vzrok bolečine in ne samo posledice. 

Z učenjem AEQ metode pridobite:

 • Odpravo bolečin v hrbtu in morebitne druge
 • Izboljašnje kvalitete spanca in zmanjšana utrujenost
 • Večjo sproščenost in umirjenost
 • Manjši vpliv stresa na sistem
 • Boljšo povezavo in čutenje telesa
 • Boljše psiho – fizično stanje
 • Povrnete pravilno, uravnovešeno držo
 • Izboljšate kvaliteto dihanja
 • Več življenjske energije in lahkotnejše, prijetnejše gibanje
išias

Uspešne zgodbe strank​

Najpomembnejše mi je, da si lahko pomagam sama in vem kaj je vzrok težav. Od kar sem spoznala AEQ metodo imam tudi boljšo kontrolo nad telesom in gibanjem.
Odkar sem se naučila AEQ, lahko delam vse česar prej nisem mogla. Lahko skačem, spim in sedim brez bolečin. Saj takrat nisem mogla skakati niti spati, ker me je tako zelo bolelo. Že po prvi terapija sem občutila veliko spremembo in občutno zmanjšanje bolečine.
Poleg boljšega počutja se večkrat opazim pri slabi drži in nepravilnem gibanju. To večkrat in lažje popravim. Imam občutek da prevzemam kontrolo nad svojim telesom.

Naredite korak v pravo smer in spodaj stisnite na gumb, ter se prijavite na termin pri meni. Pohitite s prijavo, saj se termini hitro polnijo!

Če potrebujete dodatna pojasnila, me lahko brezplačno pokličete na 
041 679 936. Vesel bom vašega klica!

Bolj podrobno o bolečinah v vratu in ramenu

»Ne morem obrniti glave«, »ne morem dvigniti glave«, »težko se ozrem čez ramo«, so ena najbolj pogostih misli oziroma izjav v povezavi z bolečinami v vratu. Hkrati pa so bolečine v vratu (predvsem brez kakšnega resnega razloga) ena najbolj prisotnih in rastočih problemov današnjega časa. Bolečine v vratu izhajajo iz otrdelih mišic spodnjega dela hrbta, velikokrat pa kar celotnega hrbta.

Vratna vretenca so del hrbtenice, vsa vretenca so med sabo povezana in vsaka vpliva ena na drugo. Če je večji del hrbta tog in otrdel, se tudi je tudi vrat otrdel in zategnjen.

boleč vrat


Na psihični ravni, so bolečine v vratu velikokrat povezane s preveč pritiska oziroma bremen (skrbi, odgovornosti, opravil itn.). Temelj celotnega telesa je medenica in tudi vrat se začne z medenico. Če ga želimo obrniti, pri tem sodeluje celotno telo. Otrdelost medeničnega obroča dodatno poslabša gibljivost in nadzor nad telesom.

Ko se ponovno naučimo občutiti spodnji del hrbta in medenico, postane hrbet gibljivejši, posledično postane gibljivejši vrat, pritisk in bolečina se zmanjšata. Prevelika napetost v ledvenem delu hrbta povzroči spremembo in lego medenice. Telo vedno deluje, na način da poskuša vzdrževati neprestano ravnovesje v telesu glede na pogoje, ki so mu dani. Neravnovesje v medenici in ledvenem delu hrbta ustvarja v ramenskem obroču in vratu. Spremeni se težišče glave, vrat se pomakne naprej, kar prenese več teže glave na vratne mišice.

Ko to stanje traja dalj časa, postanejo mišice vratu kronično zakrčene, kar privede do bolečin v vratu in glavobolov. Bolj ko z AEQ vajami® sproščamo center telesa (hrbet in trebuh), bolj je telo gibljivo in tudi vrat postaja mehkejši. Gibi so vse bolj in bolj domači, mehki, obenem pa se jih bolje zavedamo, ter morebitne pomanjkljivosti poskušamo zavestno spremeniti. Na primer: pri vožnji avtomobila ali sedenjem za mizo ni potrebno imeti vrat in ramenski obroč napet oziroma približevati ramena ušesom.

Povzeto po: Aleš Ernst, Lahkotno iz kroničnih bolečin (2015)