Išias – odpravite ga za vedno!

Išias se najlažje opiše kot bolečina v križu, ki seva v nogo. Vzrok je v kronično zakrčenih mišicah hrbta in trebuha. 
Da se ga znebite za vedno je potrebno zakrčene mišice sprostiti a žal masaža, kiropraktiki, fizioterapije, laserji in podobni plitki pristopi ne delujejo dolgoročno.

išias

Vzrok za išias so kronično zakrčene mišice. Kako do njih pride?

 • Dolgotrajen fizičen ali psihičen stres
 • Preveč obremenitev, odgovornosti, pritiska
 • Napačne prisilne drže
 • Potlačena čustva iz preteklosti
 • Poškodbe, udarci in operacije
isias

Kronično zakrčene mišice ne povzročajo samo bolečine v telesu, ampak vam rušijo ravnovesje v celem sistemu in kvarijo kvaliteto življenja.

Velika verjetnost je, da zaradi bolečin ne morete:

 •  izvajati športno – rekreativnih dejavnosti, ki si jih želite,
 • slabše spite in ste utrujeni,
 • imate slabšo delavno učinkovitost,
 • se ne morete igrati z otroci ali vnuki,
 • ali pa ste se sprijaznili z bolečinami in obupali nad situacijo
posvet

Verjetno ste že preiskusili ostale metode, ki so vam samo lajšale simptome oz. so se ukvarjale samo s posledico. 

Mogoče so vam tudi kratkoročno pomagale, a se je v nekaj dnevih ali tednih bolečina vrnila.

Razlog zato tiči v tem, ker je problem kronične zakrčenosti mišic, da jih napete “držijo” vaši možgani, zato maserji, fizioterapevti ali drugi zunanji dejavniki, trajno tega ne morejo sprostiti.

Predstavljajte si kako bi bilo, če bi lahko zopet izvajali aktivnosti, kot ste jih pred bolečinami? 

Ali pa bi dejansko uživaliv v gibanju, ki bi bilo bolj svobodno in lahkotno?

Kako bi bilo, ko bi lahko zopet imeli normalen globok spanec? 

Ali pa bi zopet sproščeno in z užitkom sedeli, ležali ali pa stali, ne da bi vas bolelo in zategovalo v hrbtu?

Dolgotrajna odprava kronične bolečine je mogoča le z prešolanjem možganov, da se naučijo delovati drugače. 

Potrebno je sprostiti zakrčenost mišic oz. spremeniti signal iz možganov v mišice, da napetosti več ne bo, zaradi tega bo tudi bolečina trajno izginila.

Samo Vi imate dostop do vaših možganov in samo Vi lahko to trajno sprememnite, zato tega ne more narediti nihče namesto vas.

Rešitev za to vam ponujam z učenjem AEQ metode, kjer se boste naučili odpraviti vzrok bolečine in ne samo posledice. 

išias

Z učenjem AEQ metode pridobite:

 • Odprava išiasa in morebitnih drugih bolečin
 • Izboljašnje kvalitete spanca in zmanjšana utrujenost
 • Večjo sproščenost in umirjenost
 • Manjši vpliv stresa na sistem
 • Boljšo povezavo in čutenje telesa
 • Boljše psiho – fizično stanje
 • Povrnete pravilno, uravnovešeno držo
 • Izboljšate kvaliteto dihanja
 • Več življenjske energije in lahkotnejše, prijetnejše gibanje

 

išias

Naredite korak v pravo smer in spodaj stisnite na gumb, ter se prijavite na termin pri meni. Pohitite s prijavo, saj se termini hitro polnijo!

Kako je gospa Irena odpravila Išias:

Trpela sem zaradi hudih bolečin v križu in vnetem živcu, kateri mi je povzročal hudo pekočo bolečino po nogi t.i. Išias. Nisem mogla sedeti, dolgo stati in imela sem zelo slab spanec, saj sem se zaradi bolečine neprestano vstajala. Poleg tega se nisem mogla skoncentrirati v službi in tudi zelo me je žalostilo, ker nisem mogla hoditi in kolesariti, kot nekoč. Bolečine so bile sprva majhne in sem jih ignorirala, “saj bodo že minile”.

S časom so bile vedno večje. Šla sem od specialista do specialista, masaže, fizioterapije so zadevo lajšale, bolečine pa nisem odpravila. Vedno bolj sem bila v skrbeh, kako bom sploh še zmogla živeti v takšnem stanju. Po več mesečnem iskanju rešitve sem na spletu našla Žiga in se naročila za termin. Razložil mi je, da je vzrok za bolečino prevelik pritisk in kronično zakrčene mišice hrbta in trebuha. Da je potrebno prešolati podzavestne gibalne in čustvene vzorce, ter mišice sprostiti in ne jačati.

Na začetku sem bila skeptična, saj so me vsi učili, da je potrebno mišice imeti čim močnejše, da se zmanjša pritisk na vretenca. Žiga mi je predstavil rešitev aktivnega učenja in tako sem še teorijo prenesla v prakso. Že po 3. aktivnih učenjih in izvajanjem AEQ vaj doma, sem uspela sprostiti kronično zakrčene mišice, ki so mi povzročala vnetja in bolečine. Noga in križ me ne bolita več, zopet lahko hodim in kolesarim. Spim veliko bolj globoko in mirno, zato se tudi čez dan počutilm veliko bolj sproščeno in energično. Ker mi je bolj jasno zakaj sem prišlo do situacije v kateri sem se nahajala, je strah pred tem “kako naprej” je izginil, saj sem pridobila znanje, kako se zdraviti sama.

Irena K., Ljubljana

Če ste skeptični kot gospa Irena, me lahko brezplačno pokličete na 
041 679 936 za dodatna pojasnila. Vesel bom vašega klica!

Bolj podrobno o išiasu in AEQ metodi®

Išias je sevajoča bolečina, ki se običajno pojavi na eni strani zadnjice in seva po isti strani navzdol po zadnjem delu stegna, v stopalo. Bolečine so lahko blage ali neznosne, vključujejo otrplost, pekoč občutek ali občutek vročega kabla v nogi. Največkrat se pred išiasom, že pojavijo bolečine v hrbtu. Če so mišice v sprednjem delu noge prenapete, bolečina seva tudi v ta predel noge. Boleč stranski del noge je posledica prenapetosti mišic na zunanjem delu noge.

Bolečino pa povzroča tudi konstantna mišična napetost, ki povzroča neprestano proizvajanje energije in mlečne kisline. Ker so mišice napete 24/7 je praktično enako, kot da bi neprestano telovadili in se telo nikoli 100% ne spočije. Ko kronična zakrčenost traja dalj časa, se proizvede več energije, kot se je porabi, hkrati mlečna kislina draži nevrone v mišicah, ki so namenjeni zaznavi bolečine. Pesežek energije in mlečna kislina privedeta do vnetja in bolečine.

Bolečina je pri išiasu posledica pritiska na živec. Večinoma so vzroki pritiska na živec podzavestna kronična mišična napetost in stalno vzburjanje mišic spodnjega dela hrbtenice. Vzrok za to pa je konstanten signal iz možganov, ki je posledica pogostega stresa ali nenadne poškodbe.  Ker je gibalno-čutni vzorec iz možganov priučen, ga je možno s ponovnim učenjem spremeniti. Za išiasom zbolijo ljudje, ki imajo prekomerno ukrivljen spodnji del hrbta (lordoza) in/ali se nagibajo na stran (skolioza). Na išias pa vpliva tudi, če imajo osebe preveč stvari »na krožniku« (različni zunanji ali notranji pritiski).

AEQ metoda® odpravlja nepravilno napetost mišic in držo. Možgane naučimo nove gibalne navade. S tem se zmanjša podzavestni mišični tonus v mišicah, ki so bile pod vplivom škodljivega gibalnega vzorca. Z učenjem AEQ vaj® lahko odpravimo pritisk na živec in odpraviti vzrok za bolečino. AEQ vaje® pomagajo izboljšati senzorno motorni in mišični nadzor in zmanjšajo napetost. Prekvalifikacija drže in gibanja, hitro in neboleče zmanjša pritisk na živec in odpravi bolečino.  Za učinkovito odpravo težav z išiasom je potrebno aktivno individualno učenje.

Povzeto po: Aleš Ernst, Lahkotno iz kroničnih bolečin (2015)