bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu

Kronične bolečine v hrbtu so največkrat posledica specifičen možganski refleks Landau ali refleks zelene luči. Ta težava je zelo pogosta in vztrajna, ker je bolečina večinoma povezana s psiho, osebnostjo, njenimi čustvenim odzivom oziroma odnosom.

Živimo ob budilkah, urnikih, neprestanih opomnikih na telefonih, in ogromno zunanjih dejavnikov, ki nam jemljejo pozornost in energijo, ter nam ustvarjajo pritisk in napetost.

Preberi več…

bolečine v vratu

Bolečine v vratu in ramenu

»Ne morem obrniti glave«, »ne morem dvigniti glave«, »težko se ozrem čez ramo«, so ena najbolj pogostih misli oziroma izjav v povezavi z bolečinami v vratu.
Hkrati pa so bolečine v vratu (predvsem brez kakšnega resnega razloga oz. kronične bolečine) ena najbolj prisotnih in rastočih problemov današnjega časa.

Preberi več…

bolečine v kolku

Bolečine v stopalih, kolenih in kolkih 

Koleno povezuje stopalo in kolke, ter je gibljivo le naprej in nazaj. Če želimo nogo obrniti v levo ali desno, moramo za ta gib uporabiti kolk, saj koleno tega ne more. Zato je potrebno, da so mišice sproščene in gibljive, da lahko prijetno obračamo kolk in stopalo. Kronične bolečine v kolkih, stopalih ali kolenih so posledica kronične zakrčenosti mišic v centru telesa in posledično se to razširi v zakrčenost mišic spodnjega dela telesa.

Preberi več…

išias

Išias

Išias je sevajoča bolečina, ki se običajno pojavi na eni strani zadnjice in seva po isti strani navzdol po zadnjem delu stegna, v stopalo. 
Bolečine so lahko blage ali neznosne, vključujejo otrplost, pekoč občutek ali občutek vročega kabla v nogi. 

Preberi več…

skolioza

Skolioza

Ko pogledamo zdravo hrbtenico, vidimo, da je le-ta ravna, ko pa opazujemo hrbtenico s skoliozo pa bomo pazili, da ima hrbtenica obliko črke S.

Skolioza se kot vse druge deformacije skeleta spreminja z rastjo in večinoma najbolj napreduje v obdobju hitre rasti zaradi neenakomernih pritiskov na rastni hrustanec. Spremembe v predelu ukrivljenosti se odražajo tako na medsebojnem položaju vretenc kot na njihovi obliki.

Močan, povečan, nesimetrični mišični tonus povzroči, da mišice prestavijo vretenca v smeri zakrčenosti in ker oseba ne zna sprositi travmatične izkušnje iz telesa.

Preberi več…