Skolioza – odpravite jo na naraven način

Uspešne zgodbe strank

Najpomembnejše mi je, da si lahko pomagam sama in vem kaj je vzrok težav. Od kar sem spoznala AEQ metodo imam tudi boljšo kontrolo nad telesom in gibanjem.
Odkar hodim na AEQ terapije lahko delam vse česar prej nisem mogla. Lahko skačem, spim in sedim brez bolečin. Saj takrat nisem mogla skakati niti spati, ker me je tako zelo bolelo. Že po prvi terapija sem občutila veliko spremembo in občutno zmanjšanje bolečine.
Poleg boljšega počutja se večkrat opazim pri slabi drži in nepravilnem gibanju. To večkrat in lažje popravim. Imam občutek da prevzemam kontrolo nad svojim telesom.

Če potrebujete dodatna pojasnila, me lahko brezplačno pokličete na 
041 679 936. Vesel bom vašega klica!

Bolj podrobno o skoliozi in AEQ metodi®

Skolioza se kot vse druge deformacije skeleta spreminja z rastjo in večinoma najbolj napreduje v obdobju hitre rasti zaradi neenakomernih pritiskov na rastni hrustanec. Spremembe v predelu ukrivljenosti se odražajo tako na medsebojnem položaju vretenc kot na njihovi obliki. Pri krivinah v prsnem delu pride zaradi vrtenja vretenc do spremenjenega položaja reber, ki so na izbočeni strani potisnjena navzad in tvorijo rebrno izboklino. Na konkavni strani pa so potisnjena navzpred in skupaj. (Berden,2000). 

Ko
pogledamo zdravo hrbtenico, vidimo, da je le-ta ravna, ko pa opazujemo hrbtenico s skoliozo pa bomo opazili, da ima hrbtenica obliko črke S. 
Ko govorimo o skoliozi govorimo o deformaciji hrbtenice, ki je ukrivljena bodisi v levo, bodisi v desno, prav tako pa stanje lahko vključuje tudi obračanje kosti hrbtenice.

Kako poteka princip delovanja človeškega sistema?

Možgani nadzorujejo mišice na podlagi iz občutkov, ki iz telesa pridejo v možgane.
Kosti dajejo telesu strukturo in oporo. Mišice so pritrjene na kosti. Kosti se ne morejo premikati, če se mišice ne napenjajo in sproščajo. Mišica se ne more napenjati in sproščati, če ne dobi signala/ukaza iz možganov. Naši možgani pošiljajo zavestne in podzavestne ukaze v mišice, da opravljajo delo in gibe našega vsakdana. Hkrati pa se možgani, z napenjanjem in sproščanjem mišic, odzivajo na stres iz okolja.

Skolioza je največkrat posledica telesne ali čustvene poškodbe v otroštvu ali pa v prehodu v najstniško obdobje. Te poškodbe povzročijo kronično zakrčenost mišic hrbta zaradi travme, ki jo poškodba (fizična ali čustvena) povzroči. Ko utrpimo poškodbo, tako čutveno kot telesno, naši možgani takoj zategnejo mišice pasu in obračalke trupa ter s tem preprečijo nadaljnje bolečine in širjenje poškodbe. Ta refleks ustvari vzorec mišične napetosti, skladen z obliko skoliozne krivulje, ki je lahko blaga ali huda. 

Močan, povečan, nesimetrični mišični tonus povzroči,  da mišice prestavijo vretenca v smeri zakrčenosti in ker oseba ne zna sprositi travmatične izkušnje iz telesa, prevzeme telo novi vzorec kot normalno in dano. Poveča se mišična togost in telo pridobiva obliko oklepa in izgublja na gibljivosti. Ker je gibanje življenje, se zmanjšuje tudi živost in igrivost otroka. Glavna težava pri skoliozi je odtujenost od telesa in zmanjšana sposobnost prepoznanja realnega občutka kako se oseba počuti in kaj občuti. Najstnik na telo gleda kot na svojega sovražnika in omejevalca.

Um drži povečan pritisk v telesu pod nadzorom skozi zakrčenost mišic spodnjega dela trupa, diafragme, prsnega koša in vratu. Tako sistem preprečuje, da bi energija, ki ustvarja pritisk, nenadzorovano prešla v glavo (izguba zavestnega nadzora in napadi besa ali izguba nadzora nad kemičnimi ali nekemičnimi odvisnostmi). Ko se pritisk zaradi nereševanja vzrokov veča, pride v določenem trenutku do popuščanja mišičnega oklepa in izgube simetrične toge drže. Takrat opazimo skoliotično držo (običajno se to zgodi na sistematskem zdravniškem pregledu pri 12 letu starosti).

Skolioza lahko nastane tudi zaradi pretiranega ukvarjanja z asimetričnimi športi ali pretiranega prilagajanja okolici (previsok najstnik, prevelika višinska razlika med njim in prijatelji,…).

skolioza

Pri učenju vaj otrok, mora biti prisoten tudi eden od staršev, saj bo moral nase prevzeti odgovornost za rednost in vestnost izvajanja vaj. To odgovornost preložiti na najstnika je prezahtevna naloga, ki v večini primerov pri njem sproži odpor in izogibanje ter občutke prepuščenosti samemu sebi. 

Ravno zato, ker je glavni razlog za nastanek te vrste skolioze neprimerna urejenost vlaganja časa, energije in pozornosti znotraj družine skozi daljše časovno obdobje, je potrebno v odpravo skolioze aktivno vključiti vsaj enega od staršev, drugega pa dovolj dobro informirati o pomenu sprememb in vloge gibov ter večanja urejenosti in jasne komunikacije znotraj družine (tudi če sta starša ločena in najstnik del časa preživi z njim, kar je precej pogosta situacija, saj je ločitev staršev v prednajstniškem obdobju precej pogost vzrok za nastanek skolioze). Pri pogovoru z vsemi vključenimi bomo pričeli opažati nejasno komunikacijo, tako bomo lahko določili, kje so potrebne spremembe in s kakšnim tempom jih bodo uvajali.

Z učenjem AEQ metode® odpravljamo podzavestni mišični tonus in postopoma iz telesa sproščamo energijo, ki je potlačena zaradi obrambnega refleksa telesa v času čustvene ali telesne poškodbe. Oseba vedno bolj prevzema nadzor nad mišicami in telesom, zato lahko začne zavestno spreminjati stare podzavestne vzorce in jih nadomeščati z novimi, boljšimi. Telo je vedno bolj poravnano in v ravnovesju. Bolj kot je v ravnovesju, bolj učinkovita je poraba lastne telesne energije zaradi tega je počutje znatno izboljšano, na fizičnem in psihičnem nivoju. Skolioza se odpravi z izboljšanjem in spremembo telesno – čustvenih vzorcev.

AEQ metoda® uspešno odpravlja in zmanjšuje skoliozo, ki je posledica fizični in čustvenih poškodb. Če ima oseba skupaj zaraščena vretenca ali pa skupaj fiksirana vretence zaradi operacije, lahko AEQ metoda® bolj sprosti mišice. Okostje in večji del drže, ki mehansko ni zmožno premikanja, bo ostal enak. Kljub mehanski nezmožnosti premikanja vretenc, bo AEQ metoda® pozitivno vplivala na mišičje, kar bo vseeno izboljšalo kvaliteto življenja posameznika.