Vpliv podzavestnih vzorcev pri športu

Na poškodbe

Današnji šport temelji predvsem na principu višje, hitreje, močneje. Ko nekaj ne gre je potrebno bolj trenirati, se bolj truditi in kakršnekoli slabosti se pripisuje fizičnemu telesu. V nekaterih primerih je to res. V realnosti je fizična sposobnost športnikov (v podobni kategoriji) v grobem enaka pri vseh. Najboljše od ostalih večinoma loči predvsem misli in prepričanja o sebi, samozavest, zaupanje. Kje je izvor vseh tem ključnih dejavnikov, ki ločijo najboljše od dobrih? V prvih 10 letih življenja.

Kako se to lahko pokaže tudi v negativno smer in vpliva na poškodbe ?

Poškodbe so posledica preobremenjenosti in prevelike napetosti mišic. A napetost mišic ni vedno povzročena s treningom. Pogoste poškodbe v karijeri ali bolečine brez vzroka (udarca, padca) so posledica kronično zakrčenih mišic, ki so posledica potlačenih čustev (strahu, jeze, sramu itn.) iz otroštva in prepričanjem, ki spadajo zraven k tem. Travma ni toliko o tem kaj se je osebi zgodilo, ampak predvsem kako si je ta dogodek razlagal in doživel.

Na primer: otrok ima starše, ki ga imajo zelo radi a se velikorat mama in oče med sabo kregata zaradi večjih ali manjših sporov med njima, ki se otroka ne tičeta. Otrok velikorat ta prepir sliši v svoji sobi in postaja ga strah. Strah ga je, da starša ne bosta šla na razen, da bo zapuščen.

Velikokrat tudi krivi sam sebe, da se kregata zaradi njega. Njegov odziv na to je lahko samo, da se navadi na to da strah potlači in se nauči živeti v takšnem okolju. To mu, da vedeti da je svet in življenje na splošno nevarno mesto in se mora neprestano ščititi sam sebe in biti na preži, da ne bo zopet podoživel takšne neprijetne občutke. Da potlači čustva, se prilagodi okolici, in naredi obrambo pred morebitno bodočo bolečino, mora napeti mišice trebuha in stegen, ter hrbta. To počne dalj časa in mišice trupa, medenice in stegen ostanejo kronično napete, tudi ko je odrasel in živi za sebe.

Zaradi kronične napetosti mišic, ima težave z bolečinami v mečih, kolenih, preponah, križu, velikokrat ga preseka ali pa se mu na treningu natrga mišica in je odsoten od športa, ki ga izjemno veseli in/ali pa služi denar. Težave rešuje z masažami in fizioterapevtskimi storitvami a mu te rešujejo samo posledico. Potlačena čustva in negativna prepričanja o sebi so še vedno prisotna, zato se vrti v začaranem krogu poškdob in razočaranj, kar ga privede do predčasnega zaključka kariere ali pa sploh ne doseže svojega potenciala.

Individualno učenje AEQ metode in AEQ dihanja se ukvarjajo z vzrokom. Sproščamo podzavesten mišičen tonus, ki je posledica preteklosti, ozaveščamo negativne vzorce iz preteklosti in sproščamo blokade in ujete energije. S tem dobite nazaj svobodo gibanja in nadzor na telesom, ter odpravite poškodbe, ali pa preventivno vplivate in s tem znatno zmanjšate da do njih pride.

Na športne rezultate

Delal sem s stranko, ki je bil igralec tenisa. Izjemno nadarjen in predan igri. Imel je težavo, da je izgubljal tekme, ki jih “na papirju” ne bi smel izgubljati. Prvi set je gladko zmagoval, potem pa je v drugem in tretjem popustil in zamrznil. Poleg tega mu v ključnih trenutkih servis res ni stekel – roka se mu je tresla in ves je bil napet čez večji del srečanja, po koncu tekme pa veliko bolj utrujen, kot pa po treningu.

Večina bi k reševanju takega problema pristopila z več trening, z več borbe, volje in premagovanju ovir. Povečali bi količino trening, verjetno še bolj intezivno povečali trening moči in vzdržljivosti. Na kratek rok bi mogoče težavo omilili in bi fant lahko igral malo bolje, ampak to dolgoročno ne bi mogel vzdrževati saj bi telo postajalo vedno bolj utrujeno in boleče. Poleg tega pa se ne bi ukvarjali z vzrokom težave.

Mene vedno zanima samo vzrok težave, zato sva najprej poiskala kakšne misli, prepričanja in občutke ima o sebi v trenutku, ko nastopi težava. S pomočjo AEQ individualnega učenja sva sprostila zakrčene mišice, kar mu je omogočilo bolje čutiti podzavestne vzorce.

Spoznal je, da s sabo vleče strahove iz otroštva. Da ga je podzavestno strah, če naredi napako, da ga bo oče nakričal ali natepel. Ustvaril je tudi obrambni mehanizem, da se razjezi, ko mu ne gre ali ko je proti njem nasprotnik, ki mu “parira”. S to reakcijo izgublja koncentracijo in energijo in se veliko prej utrudi in naredi veliko napak. Svojo podzavestno nezaupanje in nevrednost je ozavestil in opazil, da ni več otrok in da lahko vpliva na situacije, ki ga motijo in šel iz vloge žrtve v veliko večji nadzor nad svojim vedenjem in dejanjem.

Naučil sem ga osnove AEQ dihanja, da je dobil še večje zavedanje sebe in izboljšal dih. S tem je dvignil življenjsko energijo in tudi dobil orodje s katerim je umiril jezo in strah, ko sta prišla iz podzavesti, ter odreagiral tako kot je trenutna situacija zahtevala od njega in tako kot si je želel sam, ne pa kot žrtev.

Že po prvi terapiji je uvidel povezave med otroštvom in sedanjostjo in ni več zamrznil po prvem setu. Jeza je bila veliko manjša zato je ostal veliko bolj zbran skozi celo tekmo. Po 3 tednih dela je že pristal v finalu državnega prvenstva in na poti premagoval na papirju veliko boljše tekmece. Misli je usmeril v cilj in deloval je veliko bolj samozavestno, pogumno, z veliko večjo vero vase in svoje sposobnosti.